Mesaj gönder
Haberler
Ev > Haberler > Company news about Yarı Katı Dozaj Formları
Olaylar
Bize Ulaşın
86-0577-65158944
Şimdi İletişime Geçin

Yarı Katı Dozaj Formları

2019-10-16

Latest company news about Yarı Katı Dozaj Formları

Yarı katı ürünler, farmasötik ilaç ürünleri, kozmetik ve sağlık takviyeleri olarak dağıtım için uzun yıllardır üretilmektedir.Yarı katı ilaç kategorisi kremler, jeller, merhemler, fitiller ve diğer özel topikal dozaj formlarından oluşur.1 Yarı katı ilaç formülasyonları, tutarlılık, dozaj homojenliği, koruyucular, uygulama yolu ve formülasyon temellerini içeren birçok ortak özelliği paylaşır.

Yarı katı dozaj (SSD) formundaki ürünler için çoğu uygulama yolu, ağırlıklı olarak topikaldir veya ilaç ürününün vücudun bir deliğine sokulması yöntemidir.SSD form ürünlerinin sunduğu avantajlardan bazıları, ilaç ürününü doğrudan etkilenen bölgeye uygulama yeteneği ve bu dozaj formunun her yaştaki hastaya kolayca uygulanabilmesidir.Bununla birlikte, SSD formları, aynı zamanda, hedef sisteme ulaşmak için ilacın aktif bileşenini hastanın cildi veya diğer fiziksel membranı boyunca iletme zorluğunu da ortaya koymaktadır.

SSD form ürünleri, karmaşık yapısal unsurlara sahip karmaşık formülasyonlar yoluyla oluşturulur.Genellikle, biri sürekli (dış) faz ve diğeri dağınık (iç) faz olan iki fazdan - yağ ve sudan oluşurlar.Aktif bileşen genellikle bir fazda çözülür.İlacın tek fazda tamamen çözünmemesi durumunda her iki faza da dağılarak üç fazlı bir sistem oluşur.

Dozaj formunun fiziksel özelliklerinin çoğu, aşağıdakiler gibi çeşitli faktörlere bağlıdır:

  • Dağılmış parçacıkların boyutu;
  • Fazlar arasındaki arayüzey gerilimi;
  • Etken maddenin fazlar arasındaki bölünme katsayısı;ve
  • Ürün reolojisi veya bu maddelerin akış özellikleri.

Kombine bu faktörler, ilacın salım özelliklerini ve ayrıca viskozite gibi diğer özellikleri belirler.Yarı katı bir ürün, karıştırma işlemi sırasında aktif bileşeninin homojenliğini sağlar.Bu ürünlerin kıvamı ve viskozitesi nedeniyle, aktif farmasötik bileşen (API) üretim partisine dağıtıldığında, API, katı dozaj formülasyonlarından daha az ayrışmaya eğilimlidir.

Deri yoluyla topikal olarak uygulanan ilaç ürünleri iki genel kategoriye ayrılır; bir kategori kremler, jeller ve merhemler gibi lokal etki için ve ikinci kategori fitiller olmak üzere.

Kremler, opak bir görünüme sahip viskoz yarı katı emülsiyon ürünleridir.2Formülasyonun kıvamı ve reolojik karakteri, kremin yağ içinde su (W/O) veya su içinde yağ (O/W) olmasına bağlı olacaktır.Uygun şekilde tasarlanmış O/W kremler, uygulama sonrası hem görünüm hem de his açısından hoş olan zarif bir ilaç dağıtım sistemidir.Her krem ​​türü, çoğu topikal amaç için iyidir ve özellikle açık yaralara uygulama için çok uygun kabul edilir.

Jeller, bir sıvı fazın bir polimerik matris içinde tutulduğu yarı katı sistemlerdir.Bu matris, yüksek derecede fiziksel veya kimyasal çapraz bağlamaya sahip olabilir.Jeller, çözünmeyen API(ler)in hidratlı formundaki sulu koloidal süspansiyonlardır.Polimer, ışığı dağıtan koloidal agregalarda bulunduğundan, birçok jel ürünü bulanıktır.Jeller ilaç, yağlama ve diğer çeşitli uygulamalar için kullanılır.

Merhemler, cilde veya mukoza zarlarına harici uygulama için amaçlanan yarı katı müstahzarlardır.Merhemler, formülasyonu için kullanılan ilacın veya bazın taşıyıcısına bağlı olarak dört tipte sınıflandırılabilir:3

  1. Hidrokarbon veya yağlı bazlar.Ana bileşenler petrolatum, beyaz petrolatum, sarı veya beyaz merhem veya mineral yağdır.Bu bazlar yumuşatıcı, tıkayıcı ve uygulanan yüzeyde uzun süre kalıcıdır.Hidrofobik yapı, uygulanan yüzeyde su tutulmasını destekler.
  2. Emici veya susuz baz.Bu bazlar sınıfı iki gruba ayrılabilir: birincisi, bir yağ içinde su emülsiyonu (örneğin Petrolatum ve Lanolin) oluşumu ile sulu çözeltilerin (küçük miktarlarda) dahil edilmesine izin veren bazlardan oluşur ve ikinci grup aşağıdakilerden oluşur: yağda çözünür aktif farmasötik bileşenlerin dahil edilmesine izin veren yağ içinde su emülsiyonları.Absorpsiyon bazları yumuşatıcı olarak da faydalıdır.
  3. Emülsiyon veya suyla karışabilen baz.Emülsiyon bazları su/yağ (W/O) veya yağ/su (O/W) olabilir.W/O emülsiyonları yumuşatıcıdır, tıkayıcıdır, yağlı hissettirebilir ve yıkanması zor olabilir.O/W emülsiyonları tıkayıcı değildir, yağlılık hissi vermez ve suyla iyice temizlenir.
  4. Suda çözünür baz.Çoğunluk polietilen glikol bazlıdır.Tıkayıcı değil, yağlı değil ve suyla yıkanabilir.Bir jel, bir tür suda çözünür baz olacaktır.

Fitiller, insan vücudunun deliklerine uygulanmak üzere uyarlanmış, çeşitli ağırlık ve şekillerde katı bir vücut ilaç verme sistemidir.4Fitilin dış zarı tipik olarak vücut sıcaklığında erir, yumuşar veya çözülür, bu da aktif bileşenin daha sonra çevreleyen doku tarafından emilmesine izin verir.Genellikle kullanılan fitil bazları, kakao yağı, gliserinli jelatin, hidrojene bitkisel yağlar, çeşitli moleküler ağırlıklardaki polietilen glikollerin karışımları ve polietilen glikolün yağ asidi esterleridir.Kullanılan fitil bazı, içine dahil edilen aktif bileşenin salınımı üzerinde belirgin bir etkiye sahiptir.

SSD üretiminde ortak süreçler
Malzeme transferi.API, sulu fazda veya yağ fazında çözünür olmalıdır.Çözücü miktarlarını belirlemek için çözünürlüğünün ölçülmesi önemlidir.Aktif bileşeni, daha büyük formülasyon tankına eklemeden önce çözücünün bir kısmı içinde çözmek, ürünün dağılımını ve ürünün tek biçimliliğini iyileştirir.
Süreç kontrolleri.Karıştırma—Yarı katı bir ürünün üretim sürecinin bir parçası olarak birkaç karıştırma adımının gerekli olması yaygın bir durumdur.Son karıştırma adımının amacı, ürün homojenliğini sağlamaktır.

Homojenlik, karıştırma kabının çeşitli yerlerinden numuneler alınarak ve pH, viskozite, görünüm ve tahlil gibi testler için gönderilerek gösterilir.Nihai ürün homojenliğini etkileme potansiyeli olan ve normalde geliştirme sırasında değerlendirilen birden fazla karıştırma parametresi vardır.Kullanılan ürünün ve/veya ekipmanın karmaşıklığına bağlı olarak, karıştırma ünitesi operasyonlarının tasarım aşamasına tank ve mikser üreticisinin dahil edilmesi faydalı olabilir.

Karıştırma işlemi hususları şunları içermelidir: karıştırıcı tipi;karıştırma yöntemleri (düşük kesme veya yüksek kesme);ve karıştırma süreleri.

Sıcaklık kontrolü.Prosesin her aşamasında sıcaklık limitlerinin belirlenmesi gerekir.Bu sıcaklık limitleri, malzeme bilgilerine ve her proseste gerekli olan sıcaklığa göre belirlenir ve ürünün kalifikasyon aşamasından önce geliştirilmesinin bir parçası olarak değerlendirilmelidir.Aşırı sıcaklık, ürünün fiziksel veya kimyasal bozulmasına neden olabilir.Düşük sıcaklık, fazlardan birinin uygun şekilde emülsifikasyonunu desteklemeyebilir.Her iki aşırı sıcaklık da yarı katı dozaj formunun homojenliğini, görünümünü ve viskozitesini etkileyebilir.Sıcaklık kontrolü ayrıca ürünün mikrobiyal kalitesindeki olası etkileri de dikkate almalıdır.

homojenizasyon.Bu adım, emülsiyonlar için damlacık boyutunun yanı sıra iç fazda süspanse edilmiş veya çözünmüş aktif bileşenin hem görsel olarak hem de uygun dağılımını sağlayacak şekilde tek tip bir karışım elde etmeyi amaçlamaktadır.Bu amaca ulaşmak için kullanılabilecek birkaç tür homojenleştirici vardır.Bunlar, kanatlarda çok yüksek uç hızları kullanan bir açık disk karıştırıcı ve dönen bir disk içeren bir sabit diskten oluşan yüksek kesmeli bir karıştırıcıdır (kolloidal değirmen).Parçacıklar disklerden geçerken kesme nedeniyle iri parçacıkların parçacık boyutu küçülür.Çok yüksek hız veya karıştırma süresi, fiziksel ve analitik özelliklerini etkileyen ürüne çok fazla kesme sağlarken, çok düşük değerler tek tip bir ürün elde etmek için partikül boyutunu elde edemez.

Vakum veya gaz giderme.Bu adım, ürüne hapsolmuş havayı ortadan kaldırmak için süreçteki son adımlardan biri olarak gerçekleştirilebilir.Bu sıkışmış hava, ürünün özgül ağırlığını, dolum ağırlığını ve dozaj uygulamasını veya ürünün stabilitesini etkileyebilir.Dökme ürün normal olarak vakum periyodu altında düşük hızda karıştırılır.Bu adımda belirlenecek ve kontrol edilecek proses parametreleri, minimum vakum seviyesi ve uygulanan belirli vakum süresidir.

Dolgu.Yarı katı dökme ürün ya yerçekimi ile doldurucuya aktarılabilir ya da pompalanabilir.Bir pompa durumunda, malzemelerin viskoziteyi ve ilacın salınımını etkileyebilecek bir miktar kesme etkisi olasılığı daha yüksek olabilir, bu nedenle doldurma ekipmanı konfigürasyonunun dikkatli seçimi önemlidir.Malzemenin transferi, ürüne hava girmesini önlemek için her türlü önlemi de dikkate almalıdır.Bu proseste belirlenecek proses parametreleri normalde dolum ağırlıkları, dolum hızı ve tüp kapama parametreleridir.

Aşama 3 devam eden süreç doğrulaması
FDA'nın 2011 Süreç Doğrulama Rehberinin 3. Aşamasının beklentileri5 imalatçının, sürecin bir kontrol durumunda tutulduğunu doğrulaması ve onaylanmış durumunda kalmasıdır.

Aşama 3 işlemi sırasında, üretici, hammaddeler, API'ler, CQA'lar ve CPP'lerde bilinen varyasyonları izleyen bir kalite sistemi geliştirmelidir.Herhangi bir işlem, daha önce karşılaşılmamış veya işlemin daha önce karşılaşmamış olduğu bir veya daha fazla varyasyon kaynağıyla karşılaşabilir.Kalite sistemi, tasarlandığı gibi süreçten planlanmamış sapmaları tespit edecek şekilde tasarlanmalıdır.

Bu veri incelemesi, süreç içi eğilimlerin analizini, gelen hammaddelerin ve süreç boyunca kullanılan diğer bileşenlerin gözden geçirilmesini içerebilir.Ek olarak, bitmiş ürün performansının hem seriler arası hem de seri içi sonuçların gözden geçirilmesi yapılmalıdır.6

Ürünün bir kontrol durumunda kaldığını değerlendirmek için pazarlama sonrası veri değerlendirmeleri (PMDA) yapılmalıdır.PMDA, aşağıdakiler gibi veri kaynaklarının incelemesini içermelidir: ürün şikayetleri;spesifikasyon dışı raporlar;süreç sapmaları;parti kayıtları (işlem içi veriler dahil);gelen hammadde kayıtları;advers olay raporu;sapma yönetimi;ve kontrolü değiştirin.

İmalatçının Aşama 3 incelemelerine dahil etmesi gereken diğer hususlar, tesislerin ve yardımcı tesislerin bakım kayıtları, kalibrasyon programları, proses ekipmanı ve ilgili yardımcı tesislerle ilgili PM programlarıdır.

Aşama 3 Sürekli Proses Doğrulama programının uygulanması, ürününüzün onaylanmış proses ve kalite parametreleri dahilinde kalmasını sağlamak için hayati önem taşır.Ek olarak FDA, Aşama III Proses Doğrulama programlarının şirketinizdeki genel kalite sisteminin bir parçası olmasını bekler.Bu incelemelerin bir sonucu olarak üretici, ürün ve sürecin bir kontrol durumu altında kaldığından emin olabilir.Bir eğilimin aksini göstermesi durumunda, bir tür piyasa eylemini içerebilecek başka eylemlere ihtiyaç duyulabilir.

Referanslar
1. Parenteral İlaç Derneği, Teknik Rapor No.60-2 Proses Validasyonu: Bir Yaşam Döngüsü Yaklaşımı Ek 1: Oral Katı Dozaj/Yarı Katı Dozaj Formları, 2017.
2. Tanesh, S., ve diğerleri, Topikal İlaç Taşıma Sistemi Olarak Cilt Kremi: Bir İnceleme,
Farmasötik ve Biyolojik Bilimler Dergisi, Cilt 4, Sayı 5, sayfa 149-154, Eylül 2016.
3. Eczacılık ve Bileşim Laboratuvarı, Merhemler: İlaç Salınımının Hazırlanması ve Değerlendirilmesi, UNC Eshelman Eczacılık Okulu;https://pharmlabs.unc.edu/labs/ointments/bases.htm;16 Mayıs 2018'de erişildi.
4. Hassler, WH ve Sperandio, GJ, The Formulation of a Water-Soluble Supozitory Base, Journal of the American Pharmaceutical Association, Cilt 14, Sayı 1, Sayfa 26-27, Ocak 1953.
5. ABD Gıda ve İlaç İdaresi, Sanayi Rehberi: Proses Validasyonu: Genel İlkeler ve Uygulamalar.2011, https://www.fda.gov/downloads/drugs/guidances/ucm070336.pdf
6. ABD Federal Düzenlemeler Yasası Başlık 21 Bölüm 211.180: Bitmiş İlaçlar için Mevcut İyi Üretim Uygulaması, Alt Bölüm J - Kayıtlar ve Raporlar - Genel Gereksinimler.

Sorgunuzu doğrudan bize gönderin

Gizlilik Politikası Çin İyi Kalite İlaç İşleme Makineleri Tedarikçi. telif hakkı © 2014-2024 pharmaceuticalprocessingmachines.com . Her hakkı saklıdır.